Цукровий діабет змушує людину повністю переглянути раціон. І людям, що страждають цим захворюванням, доводиться відмовлятися від багатьох звичних продуктів, щоб знизити негативні прояви і вести нормальний спосіб життя. Однак, за твердженням ендокринологів, полуниця при цукровому діабеті не викликає різкого підвищення глюкози в крові. Але потрібно знати, скільки допустимо їсти натурального продукту в день, і чи можна з нього робити заготовки на зиму.

Ця ягода відноситься до числа низькокалорійних і при цьому володіє відмінним смаком

Чи можна їсти полуницю при цукровому діабеті 1, 2 типу

Полуниця характеризується високим вмістом аскорбінової кислоти. Також ягода багата вітамінами групи b, pp, e, a, поліфенолами, комплексом мінералів, біофлавоноїдами. У ній містяться і органічні кислоти. Все це в комплексі надає сприятливу дію на роботу внутрішніх органів і систем.

Ягода цінна і харчовими волокнами, на 100 г продукту їх близько 3 г. Але ж дані речовини здатні буквально знищувати глюкозу в організмі людини. Тому полуницю можна їсти при цукровому діабеті без шкоди для здоров’я, але в помірній кількості.

Чим корисна полуниця при цукровому діабеті

Згідно з твердженнями лікарів, ця ягода приносить користь не тільки на початковому етапі розвитку ендокринного захворювання, але і коли вже встигли розвинутися ускладнення такі, як атеросклероз, аритмія, гіпертонія. Адже антиоксиданти, вітаміни і поліфеноли, що містяться в ній, сприяють виведенню з організму вільних радикалів, зниження проникності клітинних мембран під впливом токсинів.

Полуниця допомагає зупинити руйнівні процеси сітківки і оптичного нерва, що виникають на тлі цукрового діабету. Дана хвороба викликає також і порушення обмінних процесів в організмі. Це провокує розвиток захворювань суглобів, серед яких і подагричний артрит. Регулярне вживання ягоди допомагає запобігти накопиченню солі в організмі.

Користь лісової і садової полуниці при цукровому діабеті обумовлена високим вмістом йоду в ягоді. Причому природний компонент краще засвоюється організмом людини, ніж його синтетичний аналог в таблетках. Він покращує мозкову діяльність, запобігає розвитку ускладнень в роботі центральної нервової системи, уповільнює процеси старіння. А поліфеноли ягоди перешкоджають всмоктуванню глюкози в кров через органи травлення.

Важливо! регулярне вживання полуниці при цукровому діабеті допомагає підвищити захисну функцію організму і перешкоджає загнивання подряпин, інших пошкоджень на шкірі.

Правила вживання полуниці при діабеті

Їсти ягоду потрібно з урахуванням особливостей захворювання. Тому рекомендується вживати продукт малими дозами. Свіжу польову і садову полуницю при цукровому діабеті можна з’їдати, як перекус між основними прийомами їжі або після їжі. А також ягоди рекомендується додавати в десерти, фруктові салати, коктейлі, поєднувати з йогуртом, молоком.

Добову норму продукту потрібно з’їдати за 6-7 прийомів в день

Скільки полуниці можна при цукровому діабеті

При ендокринному захворюванні важливо знати, скільки можна діабетикові їсти полуницю в день, щоб це принесло максимальну користь організму. Для цього потрібно визначити вміст вуглеводів в ній. Адже саме вони здатні викликати підвищення рівня глюкози в крові.

В одній склянці свіжих ягід полуниці міститься приблизно 10,8-11 г вуглеводів і близько 3 г білків. Останні нейтралізують дію перших. В результаті нескладних обчислень можна визначити, що в одній склянці ягід міститься близько 8 г вуглеводів, а для ягід їх гранична кількість допустимо в день 15 м перевищення даного рівня підвищує ймовірність розвитку нападу.

Виходячи з цього, напрошується висновок, що без шкоди для здоров’я при цукровому діабеті можна з’їдати до двох склянок свіжих ягід в день, що приблизно дорівнює 300-400 г.

Важливо! свіжі ягоди рекомендується вживати в період їх масового дозрівання, а саме — в перший місяць літа.

Рецепти заготовок з полуниці для діабетиків на зиму

Полуницю при цукровому діабеті першого і другого типу можна вводити в раціон не тільки в свіжому, але і переробленому вигляді. Адже період плодоношення культури триває не більше трьох тижнів. Щоб цей корисний продукт завжди був під рукою, можна зробити на його основі різні заготовки на зиму.

Полуничний компот при цукровому діабеті

Для приготування компоту потрібно попередньо очистити ягоди від хвостиків, промити водою і відкинути на друшляк. Окремо приготувати настій стевії з розрахунку 30 г збору рослини на 1 л води, проварити десять хвилин і остудити.

Після цього скласти ягоди в літрові банки, щоб їх обсяг склав ½ ємності. Потім залити доверху розведеним водою настоєм стевії з розрахунку 1 до 4, накрити кришками. Стерилізувати компот 15 хвилин, а потім закатати. Переносити банки в підвал можна після їх повного охолодження.

Компот набуває збалансований смак через місяць

Полуничний конфітюр

Будуть потрібні:

  • 1 кг полуниці;
  • 200 г фруктози;
  • 25 г желатину.

Процес приготування:

  1. помити ягоди, нарізати часточками, скласти в емальований посуд.
  2. змішати желатин з 1 ст. Л. Фруктози.
  3. всипати суміш в подрібнену полуницю, перемішати.
  4. поставити ємність на дрібний вогонь, довести до кипіння, не перестаючи помішувати.
  5. всипати залишилася фруктозу, перемішати, проварити три хвилини.
  6. зняти піну, розлити ягідний десерт по стерилізованим банкам, закатати.

Конфітюр можна використовувати окремо або додавати в інші страви

Варення з полуниці при цукровому діабеті

Будуть потрібні:

  • 1 кг полуниці;
  • 0,3 кг меду.

Процес приготування:

  1. скласти помиті ягоди в емальований посуд.
  2. окремо розтопити мед і залити полуницю.
  3. довести до кипіння, відставити, дати можливість охолонути.
  4. повторити процедуру, закатати банки.

Кількість меду в варення можна коригувати на власний смак

Полуниця у власному соку

Щоб зробити зимову заготовку за цим рецептом, необхідно попередньо вимити банки, насипати в них чисту цільну полуницю. Окремо поставити на вогонь каструлю з водою, покласти на дно тканину. Помістити в ємність банки, щоб рівень води доходив до плічок.

Варити на повільному вогні. У міру просідання полуниці її поступово додавати, поки рівень соку не буде доходити до верху банок. Проварити ще десять хвилин і закатати.

Ягоди у власному соку зберігають смак і аромат натурального продукту

Важливо! термін придатності заготовок становить 12 місяців.

Протипоказання і можливу шкоду

Полуниця для діабетиків 1 і 2 типу захворювання може принести не тільки користь, але і шкоду. У більшості випадків це відбувається в результаті перевищення зазначеної норми споживання натурального продукту. Однак існують і певні протипоказання, які не можна ігнорувати.

Серед них:

  • індивідуальна непереносимість;
  • період загострення гастриту, виразкової хвороби.

Висновок

Полуниця при цукровому діабеті, як відзначають ендокринологи, корисна в свіжому і переробленому вигляді. Адже ця ягода має здатність знижувати рівень цукру в крові і запобігати розвитку ускладнень. Однак у всьому потрібно знати міру, щоб продукт приніс максимальну користь здоров’ю.