Заморожування білокачанної капусти на зиму в морозилці не користується популярністю у сучасних господинь. Пов’язано це з громадською думкою про те, що овоч не можна заготовлювати таким способом. Важливий і той факт, що в більшості регіонів качани можна купити протягом року, а значить, немає необхідності робити запаси.

Чи можна заморозити білокачанну капусту на зиму

Слід враховувати, що овоч не любить низькі температури. Заморозка призводить до розм’якшення листя, вони втрачають хрусткість і товарний зовнішній вигляд.

Але піддавати качани обробці низькими температурами можна, якщо враховувати подальше використання капусти. Так, свіже листя потрібні для салатів, а для щей або рагу підійдуть заготовки на зиму. Заморозку слід здійснювати за певними правилами.

Переваги процедури:

  • можливість завжди дістати і приготувати напівфабрикат;
  • корисні властивості овоча зберігаються;
  • продукт можна швидко розморозити;
  • економія часу на приготування їжі.

Недоліки:

  • заморожені листя не можна додавати в салати;
  • качан після відтавання стає м’яким;
  • не можна заготовити велику кількість продукту: він займає багато місця в камері.

Якщо дістати білокачанну капусту з морозилки і дати їй відтанути, то повторно піддати її обробці низькими температурами не можна

Вибір і підготовка капусти

Початковий етап роботи – це відбір відповідних екземплярів. Для заморозки слід використовувати сформовані щільні качани. На них не повинно бути слідів гниття і цвілі. Листя у смачної білокачанної капусти пружні, без вираженої гіркуватості. Перезрілі вилки для заморозки не підходять. Після відтавання вони будуть мати непрезентабельний вигляд і смак.

Качан необхідно піддати заморожуванню незалежно від способу протягом двох днів після зрізу

Підготовка:

  1. відібрати дозрілі молоді смачні і соковиті качани.
  2. обполоснути їх під проточною водою.
  3. прибрати верхні листки.
  4. повторно промити перед заморожуванням білокачанну капусту у воді.
  5. просушити її рушником або папером.

Вибір тари

Заморожують листя на зиму в самих різних ємностях. Залежно від способу обробки зберігати свіжу капусту можна в скляних, пластикових контейнерах. Частина домогосподарок віддає перевагу зіпірованним пакетам, але підійдуть і поліетиленові мішки.

Як правильно заморозити капусту білокачанну на зиму

Вибір методу залежить від особистих переваг господині. Заморожувати можна білокачанну капусту в цілісному вигляді, нашатковану на тертці, тушковану або смажену. А домогосподарки вміють продовжити життя і заквашеним листям, піддаючи їх термічній обробці.

Цілим качаном

Даний спосіб найменш витратний. Найчастіше заморозити білокачанну капусту цілком намагаються для приготування голубців в подальшому. Це, перш за все, пов’язано з тим, що свіже листя лопаються і ламаються, і без попередньої обробки в них не можна загортати начинку.

Для заморозки обраний вилок потрібно помити і добре обтерти рушником. Тонким і гострим ножем качан акуратно вирізати, а сам овоч покласти в одноразовий мішок або пакет, а потім піддати температурній обробці.

Великі качани найзручніше обертати поліетиленовою плівкою в кілька шарів перед заморожуванням

Важливо! не рекомендується розміщувати вилок поблизу гостро пахнуть продуктів: риби, зелені, болгарського перцю.

Слід враховувати, що заморожуванню можна піддати і качани від овоча. Після вилучення з вилка їх потрібно обполоснути водою і дрібно подрібнити зручним способом. Готову масу розподілити по контейнерах і відправити на заморозку. Напівфабрикат можна додавати в супи і овочеве рагу, запікати з м’ясом.

Використовувати качани від великих перестиглих качанів не рекомендується: вони не тільки занадто жорсткі для вживання в їжу, але і несмачні.

Листям

Даний метод заморозки підходить домогосподаркам, люблячим голубці, але не користуються іншими способами зберігання. В цьому випадку з метою зменшення обсягу обробляти білокачанну капусту потрібно наступним чином:

  1. взяти свіжий виделок, помити, перевірити на цілісність.
  2. у качана зрізати верхні шари листя.
  3. видалити кочерижку.
  4. довести до кипіння воду в каструлі. Опустити качан на п’ять хвилин в ємність, а потім витягнути. Зрізати пом’якшені листя. Якщо вилок великий, то бланшувати його доведеться кілька разів перед заморожуванням.
  5. підготовлені листя розкласти по пакетам, прибрати звідти повітря.
  6. відправити напівфабрикат на заморозку, розташувавши його на рівній поверхні.

При бланшуванні листя повинні не зваритися, а розм’якшити, інакше після відтавання вони втратять форму

Нашатковану

Даний спосіб дозволяє заощадити простір в камері. Таким чином, можна заморозити капусту білокачанну для рагу, щей, борщу, запіканок.

Алгоритм дій:

  1. вилок оглянути, прибрати мляві, верхні листки. Підозрілі плями вирізати гострим ножем, прибрати сміття. Промити овоч під проточною водою перед нарізкою для заморозки.
  2. подрібнити листя зручним способом. Оптимальний варіант-це спеціальна шинкування, але господині використовують і тертку, і звичайний ніж, і кухонний комбайн. Нарізати для заморозки рекомендується соломкою.
  3. скласти заготовку в чашу і залити окропом на 1-2 хвилини. Така процедура дозволяє знищити ферменти, що сприяють псуванню продукту в камері охолодження.
  4. перед заморожуванням потрібно прибрати зайву вологу. Для цього відкинути соломку в друшляк або розсипати її по рушнику.
  5. розфасувати заготовку по пакетам. Можна використовувати вакуумну систему для відкачування повітря, щоб заощадити місце. Не слід щільно набивати пакет, щоб при відтаванні листя після заморозки не перетворилися в кашу.
  6. прибрати нашатковану соломку в камеру охолодження на полицю на добу.

Важливо! незалежно від способу заморозки слід на контейнері з заготівлею залишати дату, так як навіть при низьких температурах у вакуумних пакетах продукт не можна довго зберігати.

Для голубців

Найчастіше домогосподарки намагаються всіма способами пом’якшити листя, щоб в них було зручно загортати начинку. Так ось якщо правильно піддати білокачанну капусту заморожуванню, то вона відмінно підійде для приготування голубців.

Алгоритм дій:

  1. капустяний вилок потрібно вибрати великий, без пошкоджень і гнилі. Зняти з нього верхні листки.
  2. велику каструлю наповнити водою на 1/3 і поставити на вогонь, довести рідину до кипіння.
  3. перед заморожуванням від качана відокремити листя таким чином, щоб зберегти їх цілісність. Потім покласти по 6-7 штук в каструлю на 1-2 хвилини.
  4. за допомогою шумівки витягти листя білокачанної капусти і помістити їх в холодну воду, а потім витягнути і перекласти в друшляк.
  5. підготувати герметичні ємності або пакети. Як тільки з капусти стече зайва волога, розкласти її по рівній поверхні для підсихання. Готовий продукт розкласти в контейнери і відправити в морозилку на 1,5-2 години.

Щоб легко відокремити від качана листя, потрібно робити надріз біля основи качана, а потім акуратно зняти шари

Для додання максимально естетичного вигляду голубцям слід додатково обробити листові пластини. Для цього гострим ножем зрізати товсту частину з серединної частини. При такій обробці з листами буде зручно працювати після розморожування.

Для борщу

Заготовку для супу можна зробити заздалегідь, якщо знати певні нюанси. Для економії часу можна зробити заморозку білокачанної капусти для борщу.

Для цього її потрібно вимити, прибрати з неї верхні листки, розділити качан на дві частини. Використовуючи ніж або тертку, нарізати виделок на тонку соломку, відставити в сторону.

Моркву, цибулю і буряк помити, почистити і подрібнити за допомогою терки, все перемішати. На дно пластикового контейнера викласти білокачанну капусту для заморозки. Зверху укрити її папером для випічки або фольгою. Другим шаром розкласти нашатковані овочі. Відправити контейнер в морозилку до запитання. Така заготовка заощадить час при приготуванні борщу.

Смажену

Для більшості господинь важливий будь-який спосіб заощадити час на готування. І якщо потрібно заготовити начинку для пиріжків, то можна посмажити капусту і заморозити на майбутнє.

Для цього свіжу білокачанну капусту помити, прибрати мляві і зіпсовані листя, розділити виделок на дві частини і нашаткувати. Різані на соломку листя обсмажити на сковороді з маслом до готовності з додаваннямМоркви і цибулі, спецій і солі.

Готовність білокачанної капусти можна визначити за зовнішнім виглядом: вона стане м’якою, соковитою, придбає коричневий відтінок

Готовий продукт остудити до кімнатної температури, а потім розкласти по контейнерах.

Квашену

Перед заморожуванням шинкований овоч спочатку слід грамотно заквасити. Але рецепт простий, для нього знадобляться:

  • 5 кг капусти;
  • 0,5 кг моркви;
  • 130 г солі.

Листя слід подрібнити соломкою, а потім добре перетерти їх з сіллю, щоб з’явився сік. До отриманої маси додати натерту моркву. Добре перетерти овочі, щоб вони рівномірно змішалися під час заморозки. Перекласти заготовку в каструлю або у відро, зверху встановити гніт. Для цього можна використовувати цеглу, гирю або інший підручний матеріал.

Ємність з білокачанною капустою перед заморожуванням повинна знаходитися в теплому приміщенні сім днів. Протягом цього часу щодня потрібно гніт обполіскувати під водою, а саму заготовку протикати дерев’яною шпажкою.

Якщо через тиждень білокачанна капуста заквасилася, то її можна заморозити для щей на зиму.

Для цього готовий продукт потрібно розподілити по пакетам. Звичайний поліетилен використовувати не рекомендується, краще віддати перевагу щільним зразкам з зіп-застібкою.

Щоб при заморожуванні весь надлишок вологи не заледенів, капусту від розсолу перед фасуванням краще злегка віджимати

Тушковану

Основний етап роботи-це приготування овоча. Виделок білокачанної капусти перед заморожуванням потрібно нашаткувати і згасити з морквою і цибулею. Додавати при цьому потрібно мінімальну кількість масла, щоб продукт вийшов низькокалорійним.

Сік, що утворився під час гасіння, необхідно злити, а білокачанної капусти дати охолонути. Розподілити перед заморожуванням заготовку по пластикових контейнерах або пакетам.

Скільки можна зберігати капусту в морозилці

Слід враховувати як особливості сорту, так і можливості морозильної камери. Якщо техніка працює без збоїв, підтримує режим шокової заморозки, то термін зберігання білокачанної капусти становить десять місяців. Якщо протягом цього часу її не вжити за призначенням, то продукт доведеться утилізувати.

Температура зберігання становить -18 °с. Повторному заморожуванню білокачанну капусту піддавати не можна незалежно від способу попередньої обробки.

Якщо в планах зварити борщ або суп, зробити запіканку, то заготовку можна не розморожувати, а використовувати відразу за призначенням.

Як розморозити

Існують два способи підготувати продукт до вживання. Перший-це залишити капусту після заморозки на столі при кімнатній температурі. В цьому випадку відтане овоч швидко, але буде непридатний до вживання в подальшому. Листя стануть розм’яклими і позбавленими смаку.

Другий варіант – це переміщення продукту на полицю холодильника. Для цього потрібно заготовку після заморозки залишити при температурі +2-8 °с.процес відтавання може зайняти від декількох годин до 1-2 діб. Тривалість розморожування буде залежати від обсягу продукту і температури. Але в цьому випадку білокачанна капуста хоч і злегка розм’якшиться, але буде придатна для подальшого використання. При цьому обсяг корисних речовин залишиться тим же, що і до заморозки.

важливо! якщо підготувати до вживання потрібно тушковану або смажену капусту, під контейнер або пакет рекомендується підставити плоску тарілку. Це потрібно для того, щоб була можливість злити зайву рідину.

Висновок

Заморозка білокачанної капусти на зиму в морозилці вимагає певних навичок і умінь. Спосіб обробки овоча буде залежати від подальшої мети його використання. Щоб він не втратив свої корисні властивості, його потрібно не тільки правильно піддавати заморожуванню, але і зберігати, а потім і готувати до вживання.