Петрушка впливає на кров, що обумовлено її багатим хімічним складом. Багато елементів в ній різними шляхами впливають на всілякі біологічні процеси в організмі. Незважаючи на користь петрушки, вживати її можна не всім.
Як впливає петрушка на кров
Вплив петрушки на організм пов’язано з її хімічним складом. Особливо важливі такі елементи:
- вітамін a бере участь в глікозилюванні глікопротеїнів (білків) крові;
- рибофлавін (b2) потрібен для утворення антитіл і еритроцитів;
- вітамін е бере участь в обмінних процесах в плазмі крові, розріджує її;
- фолієва кислота запобігає збільшення розміру клітин-попередниць еритроцитів, яке загрожує мегалобластною анемією;
- піридоксин (в6) важливий для профілактики різких коливань глюкози, розріджує кров;
- нікотинова кислота потрібна для нормальної концентрації ліпопротеїнів, підвищення її фібринолітичної активності, розширення дрібних судин, поліпшення мікроциркуляції, легкого антикоагулянтної дії (розрідження крові);
- вітамін c гальмує глікозилювання гемоглобіну, перетворення глюкози в сорбіт, розріджує кров;
- вітамін k впливає на згортання, судинну біологію;
- калій і натрій підтримують осмотичну концентрацію крові;
- кальцій бере участь у процесах згортання;
- кремній підвищує міцність і еластичність судин;
- магній знижує ризик пмс;
- залізо є важливим компонентом гемоглобіну;
- кобальт бере участь у кровотворенні;
- хром попереджає збільшення рівня холестерину;
- цинк важливий для профілактики анемії.
Комплекс елементів в складі дійсно розріджує кров. Це попереджає підвищення щільності її циркуляції. Є й інший зв’язок петрушки і згортання крові-деякі елементи в складі згущують останню. В основному це відноситься до вітаміну k. У процентному співвідношенні його менше, ніж аскорбінової кислоти, що має протилежну дію.
Рослина розріджує кров, благотворно впливає на інші системи організму, корисно для профілактики багатьох захворювань і розладів
Користь петрушки для кровоносної системи
Продукт впливає на кровоносну систему комплексно. Він забезпечує такі ефекти:
- зміцнення капілярних кровоносних судин;
- участь у гемопоезі (кровотворенні);
- профілактика атеросклерозу;
- підвищення рівня гемоглобіну і попередження анемії;
- розрідження крові.
Як приймати петрушку
Кращий варіант – включити продукт в раціон в свіжому вигляді. Найефективніше, коли зелень тільки з грядки, оскільки в ній максимум цінних елементів. При зберіганні, переробці та інших процесах продукт стає все менш корисним.
Щоб розріджувати кров, досить вживати 5-15 г рослини в свіжому вигляді за добу. Перевищення норми загрожує погіршенням самопочуття.
Зауваження! для вживання в їжу зелень можна заморожувати. В цьому випадку вона зберігає корисні властивості кілька місяців.
В лікувальних цілях роблять настої і відвари. Щоб отримати користь для кровоносної системи, можна скористатися таким рецептом:
- дрібно нарізати свіжу або сушену зелень.
- 2 ст. Л. Петрушки залити склянкою крутого окропу.
- тримати півгодини на невеликому вогні.
- процідити.
- додати теплу воду, щоб вийшов цілий стакан відвару.
- приймати по 1 ст. Л. До їди чотири рази на день.
Протипоказання до вживання
Абсолютно протипоказана петрушка при індивідуальній непереносимості. Така зелень вважається гіпоалергенної, але все ж невеликий ризик негативної реакції організму на неї є. Є й інші протипоказання:
- гострі запальні захворювання сечовидільної системи;
- епілепсія;
- загострення виразки;
- порушення кальцієвого обміну.
Зауваження! з обережністю петрушку вживають при вагітності, особливо на пізніх термінах.
Користь петрушки багато в чому залежить від умов її вирощування – місце повинно бути екологічно чистим, а застосування добрив помірним
Висновок
Петрушка впливає на кров через що містяться в ній біохімічних елементів. У більшості випадків зелень корисна для організму, особливо при вживанні її в свіжому вигляді. Іноді вона протипоказана або повинна бути обмежена в раціоні.