Петрушка впливає на кров, що обумовлено її багатим хімічним складом. Багато елементів в ній різними шляхами впливають на всілякі біологічні процеси в організмі. Незважаючи на користь петрушки, вживати її можна не всім.

Як впливає петрушка на кров

Вплив петрушки на організм пов’язано з її хімічним складом. Особливо важливі такі елементи:

  • вітамін a бере участь в глікозилюванні глікопротеїнів (білків) крові;
  • рибофлавін (b2) потрібен для утворення антитіл і еритроцитів;
  • вітамін е бере участь в обмінних процесах в плазмі крові, розріджує її;
  • фолієва кислота запобігає збільшення розміру клітин-попередниць еритроцитів, яке загрожує мегалобластною анемією;
  • піридоксин (в6) важливий для профілактики різких коливань глюкози, розріджує кров;
  • нікотинова кислота потрібна для нормальної концентрації ліпопротеїнів, підвищення її фібринолітичної активності, розширення дрібних судин, поліпшення мікроциркуляції, легкого антикоагулянтної дії (розрідження крові);
  • вітамін c гальмує глікозилювання гемоглобіну, перетворення глюкози в сорбіт, розріджує кров;
  • вітамін k впливає на згортання, судинну біологію;
  • калій і натрій підтримують осмотичну концентрацію крові;
  • кальцій бере участь у процесах згортання;
  • кремній підвищує міцність і еластичність судин;
  • магній знижує ризик пмс;
  • залізо є важливим компонентом гемоглобіну;
  • кобальт бере участь у кровотворенні;
  • хром попереджає збільшення рівня холестерину;
  • цинк важливий для профілактики анемії.

Комплекс елементів в складі дійсно розріджує кров. Це попереджає підвищення щільності її циркуляції. Є й інший зв’язок петрушки і згортання крові-деякі елементи в складі згущують останню. В основному це відноситься до вітаміну k. У процентному співвідношенні його менше, ніж аскорбінової кислоти, що має протилежну дію.

Рослина розріджує кров, благотворно впливає на інші системи організму, корисно для профілактики багатьох захворювань і розладів

Користь петрушки для кровоносної системи

Продукт впливає на кровоносну систему комплексно. Він забезпечує такі ефекти:

  • зміцнення капілярних кровоносних судин;
  • участь у гемопоезі (кровотворенні);
  • профілактика атеросклерозу;
  • підвищення рівня гемоглобіну і попередження анемії;
  • розрідження крові.

Як приймати петрушку

Кращий варіант – включити продукт в раціон в свіжому вигляді. Найефективніше, коли зелень тільки з грядки, оскільки в ній максимум цінних елементів. При зберіганні, переробці та інших процесах продукт стає все менш корисним.

Щоб розріджувати кров, досить вживати 5-15 г рослини в свіжому вигляді за добу. Перевищення норми загрожує погіршенням самопочуття.

Зауваження! для вживання в їжу зелень можна заморожувати. В цьому випадку вона зберігає корисні властивості кілька місяців.

В лікувальних цілях роблять настої і відвари. Щоб отримати користь для кровоносної системи, можна скористатися таким рецептом:

  1. дрібно нарізати свіжу або сушену зелень.
  2. 2 ст. Л. Петрушки залити склянкою крутого окропу.
  3. тримати півгодини на невеликому вогні.
  4. процідити.
  5. додати теплу воду, щоб вийшов цілий стакан відвару.
  6. приймати по 1 ст. Л. До їди чотири рази на день.

Протипоказання до вживання

Абсолютно протипоказана петрушка при індивідуальній непереносимості. Така зелень вважається гіпоалергенної, але все ж невеликий ризик негативної реакції організму на неї є. Є й інші протипоказання:

  • гострі запальні захворювання сечовидільної системи;
  • епілепсія;
  • загострення виразки;
  • порушення кальцієвого обміну.

Зауваження! з обережністю петрушку вживають при вагітності, особливо на пізніх термінах.

Користь петрушки багато в чому залежить від умов її вирощування – місце повинно бути екологічно чистим, а застосування добрив помірним

Висновок

Петрушка впливає на кров через що містяться в ній біохімічних елементів. У більшості випадків зелень корисна для організму, особливо при вживанні її в свіжому вигляді. Іноді вона протипоказана або повинна бути обмежена в раціоні.