Кабачки “як шашлик” на зиму – оригінальна закуска, яка послужить альтернативою улюбленому багатьма м’ясної страви в холодний сезон і стане його корисною заміною. Вегетаріанцям така заготовка дозволить урізноманітнити раціон і не порушити принципи харчування, що виключають продукти тваринного походження.

Необхідні інгредієнти

Основний інгредієнт для заготовки “як шашлик” на зиму – кабачки. На 2 кг плодів знадобляться:

  • 3 ріпчасті цибулини;
  • 1 головка часнику;
  • 3 ст. Л. Столового оцту;
  • 2 ст. Л. Цукрового піску;
  • 1 ст. Л. Солі;
  • 3 ст. Л. Рослинного масла;
  • 30 г приправи для шашлику.

Кабачки краще вибирати молоді і невеликі, щоб насіння були м’які і в невеликій кількості. В цьому випадку чистити плоди не потрібно, досить вимити їх і обрізати з обох сторін.

Зауваження! якщо кабачки вже перезріли або занадто великі, то шкірку видаляють. М’якоть в цьому випадку вичищають і викидають.

Щоб приготувати на зиму кабачки “як шашлик”, необов’язково використовувати готову суміш приправ. Припустимо скласти її самостійно. Зазвичай для м’ясної страви беруть такі спеції:

  • перець – запашний і чорний мелений;
  • паприка;
  • куркума;
  • базилік;
  • коріандр;
  • гвоздика;
  • насіння гірчиці;
  • сушена зелень, часник.

У банки заготовку потрібно укладати щільно, інакше соку від овочів на всі ємності не вистачить

Рецепт кабачків зі смаком шашлику на зиму

В заготовку на зиму «як шашлик» потрібні обсмажені кабачки. Алгоритм приготування закуски такий:

  1. кабачки нарізати кружечками, якщо довелося вичищати м’якоть – кубиками, але не дуже дрібними.
  2. додати в нарізку рослинне масло, ретельно перемішати.
  3. розігріти суху сковороду, викласти кабачки.
  4. обсмажувати кружечки (кубики) з обох сторін, щоб з’явилася рум’яна скоринка.
  5. зняти сковороду з вогню.
  6. тонко нарізати цибулю півкільцями, додати в обсмажені кабачки. Ріпку при цьому рекомендують злегка приминати руками, щоб пустила сік.
  7. часник подрібнити ножем або пропустити через спеціальний прес, додати разом з приправами і оцтом в заготовку.
  8. ретельно все перемішати. Робити це краще руками.
  9. скласти всю масу в підходящу ємність.
  10. наполягати заготовку сім годин, придавивши вантажем. Можна обійтися без обважнення, тоді час маринування збільшити-оптимально зробити все на ніч, а вранці закінчити.
  11. вимиті банки стерилізувати зручним способом.
  12. розподілити настояну масу по ємностей, залити рідиною, що з’явилася за час настоювання.
  13. прикрити банки кришками, встановити в каструлю з рушником або тканинною серветкою на дні, залити водою по плічка.
  14. стерилізувати 15 хвилин (відлік з моменту закипання).
  15. закатати банки, встановити догори дном на кришки.
  16. після охолодження перевернути консервацію, прибрати на зберігання.

Крім кабачків, смажених на зиму «як шашлик», аналогічно роблять баклажани або з’єднують обидва овоча порівну. Закуску можна доповнити морквою і помідорами. Першу подрібнюють на крупній тертці і обсмажують з цибулею, потім тушкують з пюрірованним томатом, а після додають кабачки і інші інгредієнти.

Частина закуски можна не закочувати в банки, а залишити для подачі на стіл – маринувати її слід добу

Терміни і способи зберігання

Салат з кабачків на зиму «як шашлик» рекомендують зберігати не більше року. Таку консервацію тримають в холодильнику або підвалі. Температура повинна бути не вище 15 °c. Зауваження! після розтину закуску вживають протягом 1-2 днів. Для зберігання на цей термін металеву кришку замінюють капроновою.

Кабачки “як шашлик” на зиму ароматом нагадують традиційне м’ясне блюдо, звідси і назва такої консервації. Готувати її нескладно, але потрібен час для маринування. Головний секрет шашличного аромату-правильно підібрані приправи, дотримання покрокового рецепта.

Ольга веселкова, 36 років, м краснодар

Пробувала робити таку закуску, сподобалося всій родині. Дуже ароматно і смачно. Більшу частину заготовки роблю тільки з кабачків, решта разом з баклажанами для себе – крім мене їх ніхто не любить.

Катерина вилегжаніна, 49 років, м перм

Вже кілька років роблю кабачки «як шашлик» на зиму. Суміш приправ складаю сама, оскільки в готових не люблю гвоздику. Завжди частина заготовки до банок не доходить – чоловік з сином так з’їдають.