Брюссельська капуста відноситься до категорії невибагливих культур. З її вирощуванням цілком може впоратися навіть початківець городник. Але найчастіше труднощі виникають з визначенням зрілості її качанів. Адже період плодоношення даного овоча не збігається з іншими видами культури. Тому варто розібратися, коли прибирати брюссельську капусту і як проводити збір врожаю.

Цей овоч характеризується розтягнутим плодоношенням

Коли збирати урожай брюссельської капусти

Всі сорти овоча поділяються на три види, в залежності від терміну дозрівання: ранні, середні та пізні. У перших вегетаційний період значно коротше, тому плоди доходять швидше. Але ранні сорти не підходять для тривалого зберігання. Середні та пізні види ростуть набагато довше, і прибирати їх доводиться пізніше. Але зате краще зберігаються.

Коли дозріває брюссельська капуста

Терміни дозрівання брюссельської капусти залежать від регіону вирощування. У центральних областях перші овочі встигають до початку вересня. А на уралі прибирати брюссельську капусту можна не раніше жовтня, тому заздалегідь необхідно подбати про укриття рослин. За одні раз можна зібрати 10-15 плодів.

Щоб більш точно визначити період дозрівання сорту, потрібно зафіксувати момент формування зав’язі в пазухах листків. Прибирати плоди можна буде через три місяці після цього. Збір врожаю брюссельської капусти проводиться в кілька етапів у міру дозрівання окремих плодів.

Як зрозуміти, що брюссельська капуста дозріла

Необхідність збору можна визначити, в першу чергу, за розміром овочів. Він повинен бути з волоський горіх. Але при цьому важливо, щоб листя були щільно притиснуті.

Перші овочі потрібно прибирати, коли пожовтіє нижнє листя на рослині, які необхідно видалити. Зазвичай спочатку дозрівають плоди, розташовані внизу стовбура. Прибирати урожай брюссельської капусти потрібно своєчасно, щоб поживні компоненти швидше почали надходити в качани, розташовані вище на стовбурі. Інакше процес дозрівання значно затягнеться.

Після закінчення 10-14 днів пожовтіють і всохнуть знову нижнє листя на стовбурі, які також потрібно видалити. Це свідчить про те, що пора прибирати нові дозрілі плоди.

Встигати качани на рослині можуть до початку листопада при сприятливих погодних умовах. Причому збір можливий навіть після незначних заморозків. Під впливом короткочасних низьких температур овочі не втрачають споживчі якості. Але в цьому випадку краще прибирати їх у другій половині дня, поки вони повністю відтають.

Визначити, що брюссельська капуста дозріла, можна, якщо провести невеликий тест. Для цього необхідно здавити пальцями вилок, щоб визначити наскільки він щільний. І при цьому прислухатися – повинен з’явитися невеликий скрип, що підтверджує зрілість плоду.

Важливо! передчасно прибирати урожай не рекомендується, так як це негативно відіб’ється на його смакових якостях і тривалості зберігання в свіжому вигляді.

За сезон на стовбурі рослини утворюється 25-40 качанів

Як правильно зрізати брюссельську капусту

Використовувати спеціальний інструмент для збору врожаю не потрібно. Качани можна просто зривати руками. Також можливий варіант використання гострого ножа. В цьому випадку качани потрібно зрізати близько самого стебла інакше вони розпадуться на окремі листя.

Як прискорити дозрівання

Тривалий період вегетації культури стає причиною відмови від її вирощування багатьох городників. Але є кілька секретів, які здатні прискорити дозрівання врожаю.

В кінці серпня на стовбурі капусти вже сформовані всі качани, тому видалення точки росту дозволить перенаправити сили рослини на їх дозрівання. Для цього необхідно просто відщипнути верхівку пальцями. В цьому випадку зрізати брюссельську капусту у відкритому грунті можна буде на два тижні раніше.

Визначити термін проведення прищіпки можна за такими ознаками:

  • висота куща досягла позначки 80-100 см;
  • у нижній частині рослини третина качанів вже добре сформувалася;
  • в пазухах всіх листків вже утворилися плоди.

Прибирати точку росту потрібно своєчасно. Якщо затягнути терміни проведення процедури, то істотно прискорити дозрівання плодів вона не зможе. А якщо провести її раніше покладеного терміну, то прищипка стимулює зростання бічних гілок на стовбурі. В такому випадку рослина направить сили на їх розвиток.

важливо! особливо необхідна прищипка при вирощуванні пізньостиглих сортів культури.

Прискорити дозрівання плодів можна за допомогою правильної підгодівлі. Ця культура не вимагає багато поживних компонентів. Однак внесення азотних добрив на початку її зростання і калійних елементів на етапі формування качанів дозволить прибирати урожай на десять днів раніше покладеного терміну.

Для брюссельської капусти рекомендована коренева підгодівля

Як зберігати

Зібрані овочі можна зберігати в холодильнику, морозилці, підвалі і на балконі. У першому випадку урожай рекомендується складати в харчові контейнери, оснащені клапаном або перфоровані целофанові пакети. У такому вигляді овочі залишаються свіжими протягом 10-12 днів.

Продовжити термін зберігання можна, якщо викопати рослини з коренем і прикопати їх в ящики з вологим піском на балконі або в підвалі. Тоді прибирати плоди доведеться в міру їх дозрівання. В цьому випадку тривалість зберігання становить два місяці за умови високої вологості і хорошої вентиляції.

Найдовше зберігати урожай можна в морозилці. У цьому випадку їх термін придатності становить шість місяців. Однак для цього качани слід правильно заморозити. Їх потрібно просушити протягом 2-3 годин, потім розкласти по пакетам невеликими порціями і щільно загорнути. А тільки після цього відправити в морозилку.

Висновок

Знаючи, коли прибирати брюссельську капусту, і за якими ознаками визначити готовність овочів, провести збір врожаю не складе особливих труднощів. А з огляду на рекомендації по догляду, можна значно прискорити дозрівання качанів. Це дасть можливість досягти максимальної врожайності сорту навіть в регіонах з непростими кліматичними умовами.