Вміст

  • 1 чи можна зберігати капусту в холодильнику
  • 2 де краще розмістити
  • 3 як правильно зберігати капусту в холодильнику
    • 3.1 в свіжому вигляді
    • 3.2 заморожену
    • 3.3 розрізану
    • 3.4 тушковану
    • 3.5 нашатковану (натерту)
    • 3.6 заквашену
    • 3.7 засушену
  • 4 як зберегти свіжу капусту в холодильнику довше
  • 5 особливості зберігання різних видів капусти
  • 6 висновок

Зберігати капусту в холодильнику можна протягом 1,5-2 місяців, якщо загорнути качани в папір і харчову плівку або покласти їх в пакети з декількома отворами. Щоб збільшити термін, рекомендують нашаткувати вилки, розкласти по термопакет і прибрати в морозилку. Такий спосіб дозволить зберегти їх аж до наступного врожаю – термін придатності складе від 9 до 12 місяців.

Чи можна зберігати капусту в холодильнику

Для тривалого зберігання капусти в домашніх умовах підійде холодильник. Тут можливо забезпечити відповідні умови:

  • температурний діапазон 0-5 градусів тепла;
  • висока вологість-80-90% (для цього качани обертають в плівку);
  • темрява.

Особливо важливо стежити за температурою. Якщо вона буде підвищуватися більше 4-5 градусів, період зберігання капусти скоротиться через те, що вона розм’якне, а в поєднанні з підвищеною вологістю може підгнити. Якщо ж температура опуститься нижче 0, качани підмерзнуть. Вони збережуться, але це погано відіб’ється на смакових якостях.

Де краще розмістити

В сучасних холодильниках овочі зберігають в зоні свіжості. Так називають спеціальний простір між морозилкою і холодильною камерою. Тут підтримується температура близько 3-4 градусів тепла, а також висока вологість. Це оптимальні умови для збереження овочів, в тому числі капусти.

Якщо такої зони немає, качани поміщають у відсік з овочами і накривають зверху кришкою. Періодично її відкривають, щоб забезпечити приплив свіжого повітря.

Зона свіжості спеціально призначена для овочів і фруктів

Як правильно зберігати капусту в холодильнику

Зберігати капусту в холодильнику можна в різному вигляді – свіжий качан, порізаний, заморожений, тушкований. Залежно від цього визначаються оптимальні терміни зберігання.

У свіжому вигляді

Тривалий вміст свіжої капусти цілком можливо. Навіть якщо просто покласти її в відсік з овочами, качан пролежить близько місяця. А якщо упакувати в кілька шарів харчової плівки, термін зберігання можна збільшити до 6-8 тижнів.

Через кілька днів верхні листя капусти будуть в’янути. Тому навіть брудні прибирати не потрібно-залишаться в якості додаткової “упаковки”.

Заморожену

Терміни зберігання свіжої капусти в холодильнику значно збільшуються, якщо заморозити її. Це найнадійніший спосіб, який дозволяє прибрати овочі на 9-12 місяців, тобто фактично до наступного врожаю. Такий тривалий період зберігання можливий тільки при дотриманні низькотемпературного режиму (-18 градусів або трохи нижче).

Інструкція по заготівлі така:

  1. нашаткувати листя тонкою соломкою.
  2. компактно розмістити в контейнері або в пакеті, який призначений спеціально для заморозки.
  3. прибрати в морозильну камеру або скриню.

Заморозка як спосіб зберігання має кілька переваг. Дозволяє повністю зберегти вітаміни та інші корисні речовини термін придатності виходить максимально тривалим. Але м’якоть втрачає хрускіт і частково зовнішній вигляд. Для приготування салатів вона не підійде.

Увага! розморожувати продукт рекомендують при кімнатній температурі.

Повторному заморожуванню він не підлягає. Тому при розкладанні в пакети слід робити невеликі порції, які реально використовувати за один раз.

Розрізану

Зберегти капусту в холодильнику можна і в розрізаному вигляді. З такою необхідністю часто стикаються, коли качан дуже великий, а овоча потрібно не так багато, наприклад, для супу або салату. Тоді вилок розрізають навпіл, одну частину використовують для приготування, а другу щільно обертають папером і харчовою плівкою.

Потім кладуть у відсік холодильника з овочами. Термін зберігання становить 1-2 тижні. При цьому зріз неминуче підсохне, тому перед черговим використанням капусти цей шар краще підрізати гострим ножем.

Тушковану

Термін зберігання тушкованої капусти в холодильнику максимально короткий. Такий продукт можна тримати не більше трьох днів. Бажано залишити масу в сковороді під кришкою або перекласти в тарілку, а зверху вкривати харчовою плівкою або пакетом.

Тушковану капусту зберігають в холодильнику не більше трьох днів

Якщо є необхідність в тривалому зберіганні продукту, йому дають повністю охолонути, кладуть в харчовий контейнер або термопакет і відправляють в морозилку (температура -18 градусів). В таких умовах допускається зберігання протягом 5-6 місяців. Аналогічно можна зробити вареники і теж заморозити їх про запас на всю зиму.

Нашатковану (натерту)

Нашаткована (натерта капуста) відрізняється невеликими термінами зберігання в холодильнику. Якщо покласти її в тарілку і зверху накрити плівкою або в харчовий контейнер, тримати можна до 24 годин. Для тривалого збереження рекомендують заморозити – тоді продукт можна тримати до 12 місяців.

Заквашену

Найкраще в холодильнику зберігати квашену капусту. Це смачна і корисна закуска, яку можна тримати досить довго. Конкретні терміни залежать від ємності:

  1. у дерев’яній діжці 6-8 місяців (її часто виносять на балкон, тримають при температурі від -1 до +2 градусів).
  2. у скляній, герметично закритій банці в холодильнику продукт можна тримати до шести місяців.
  3. стільки ж зберігається в емальованому посуді.
  4. у пластикових, надійно закритих лотках-не більше трьох місяців.

Порада! ранні сорти відрізняються короткими термінами зберігання – навіть в холодильнику качани лежать не більше двох місяців. Тому якщо вдалося зібрати великий урожай, частина овочів слід відразу відправити на квашення або маринування.

Засушену

Зберегти молоду капусту в холодильнику можна і в засушеному вигляді. Для приготування діють так:

  1. видаляють у качанів верхні листки.
  2. нарізають невеликими кубиками по 2-3 см за допомогою гострого ножа.
  3. напередодні сушіння опускають шматочки в киплячу воду буквально на дві хвилини.
  4. відкидають на решето і охолоджують під проточною водою ще хвилину.
  5. струшують, дають воді стекти.
  6. викладають в один шар сушарки або на деко духовки.
  7. висушують при температурі 60 градусів протягом 4-5 годин.
  8. дають охолонути, прибирають в пакети і кладуть в холодильну камеру. Термін зберігання становить 1,5-2 місяці.

Для сушіння листя можна нарізати квадратиками або соломкою

Як зберегти свіжу капусту в холодильнику довше

Щоб зберегти свіжу капусту в холодильнику надовго, рекомендують дотримуватися таких порад:

  1. обмотати качани в 2-3 шари харчової плівки. У ній бажано виконати кілька отворів. Самі вилки слід спочатку обмотати в щільний папір-вона буде вбирати зайву вологу і не дасть м’якоті підгнити. Періодично паперовий шар потрібно замінювати.
  2. ще один спосіб збільшити термін придатності-загорнути качани в щільний папір, а потім покласти в целофановий пакет. У ньому попередньо потрібно виконати кілька отворів для доступу повітря.
  3. максимально тривалий термін зберігання можна забезпечити не в холодильній, а в морозильній камері – до 12 місяців.
  4. досить довго можна тримати квашену капусту. Навіть якщо укласти її в звичайні скляні банки, термін зберігання складе до шести місяців. Після розтину зберігають не більше трьох діб в холодильній камері.

Особливості зберігання різних видів капусти

Термін придатності білокачанної капусти в холодильнику багато в чому визначається не тільки умовами, а й особливостями сорту. З точки зору тривалості зберігання можна виділити три групи:

  1. найменше зберігаються ранні сорти. Навіть при дотриманні всіх умов вилки можна тримати не більше 1,5-2 місяців.
  2. середньостиглі культури зберігають в холодильнику довше – до 2-3 місяців.
  3. період зберігання пізньостиглої капусти – до 7-9 місяців. Це реально, якщо підтримувати температуру в діапазоні 0-2 градуси тепла.

На термін частково впливають і особливості агротехніки. Якщо вирощувати культуру самостійно, робити це краще на суглинних, а не супіщаних грунтах. Важливо стежити за помірним поливом і не захоплюватися азотними добривами. Вносити їх необхідно строго за інструкцією і тільки в кінці весни –Початку літа. У період активного формування качанів азот вже не дають – замість нього вносять фосфор і калій.

Висновок

Зберігати капусту в холодильнику можна досить довго, особливо якщо покласти її в морозильну камеру, заквасити або замаринувати. Також можна відправити качани в зону свіжості. Якщо додатково упакувати їх в папір і харчову плівку, то термін придатності складе 1,5-2 місяці.