Вміст

  • 1 історія селекції
  • 2 опис сорти смородини катюша
    • 2.1 кущ
    • 2.2 ягоди
  • 3 характеристика смородини катюша
    • 3.1 смакові якості
    • 3.2 терміни дозрівання
    • 3.3 врожайність
    • 3.4 морозостійкість
    • 3.5 стійкість до хвороб
  • 4 плюси і мінуси
  • 5 як садити
  • 6 особливості догляду
  • 7 висновок
  • 8 відгуки садівників про смородині катюша

Смородина катюша – високоврожайний білоруський сорт, який добре прижився в багатьох регіонах росії, в тому числі в середній смузі, поволжі, на північному кавказі і на уралі. Дає смачні ягоди товарного вигляду. Використовують у свіжому, замороженому вигляді, а також для приготування заготовок на зиму.

Історія селекції

Сорт катюша виведений на базі білоруського інституту плодівництва нан колективом селекціонерів: волузнєв а.г., зазуліна н.а., раінчікова г. П. За основу взяли різновиди пілот і паулінка. Сорт пройшов успішні випробування, включений в російський держреєстр селекційних досягнень.

Чорна смородина катюша відрізняється високою зимостійкістю, тому допущена до вирощування в різних регіонах:

  • середньоволзький;
  • північнокавказький;
  • уральський.

Культура невибаглива, її можна обробляти і в середній смузі, в тому числі в підмосков’ї.

Опис сорту смородини катюша

В описі сорту катюша наводяться основні характеристики куща і плодів. Основні показники описані нижче.

Кущ

Кущі смородини катюша володіють великою силою росту, крона слабораскідістая, компактна. Розгалуження середнього ступеня. Пагони невеликої товщини, в перший рік зелені, з блискучою поверхнею. Потім покриваються одревеснением і стають сіро-коричневими, зберігають блиск. Поверхня без опушення, міжвузля довгі.

Нирки смородини катюша середніх розмірів, забарвлення рожево-фіолетова, форма веретеноподібна, верхівка гостра. Розташовуються паралельно паросткам. При цьому верхівкові бруньки бувають як вільними, так і невільними. Вони досить великі, циліндричної форми. До них прилягає кілька інших нирок дуже дрібного розміру.

Листя смородини сорту катюша пятілопастной форми, невеликі або великі за розміром. Забарвлення світло-зелене з жовтуватим відливом. Поверхня блискуча, трохи гофрована, є дрібні зморшки. Пластинки розташовуються горизонтально, практично паралельно поверхні. Краї листової пластини хвилясті. Між лопатями є глибокі вирізи, причому кути гострі.

Середні лопаті за розмірами практичні такі ж, як і бічні. Вони загострені і довгі, жилки розташовуються під гострим кутом. Добре помітні базальні лопаті. Жилки розпростираються або опускаються вниз, «дивляться» у напрямку до верхівки листової пластини. Виїмки у пластини дрібні, але широкі, підстава практично пряме. Є гострі зубці пильчатой форми. Черешки пофарбовані, без опушення.

Ягоди чорної смородини катюша досить великі

Квітки середніх розмірів, яскраво-червоного забарвлення. Маточки смородини сорту катюша розташовуються на рівні тичинки або трохи нижче. Кисті не надто щільні, звисають, досить довгі.

Ягоди

Плоди смородини сорту катюша мають великі розміри-середня маса 1,4 г. Забарвлення чорне, поверхня блискуча. Форма подовжено-овальна. Шкірочка досить щільна, насіння з’являється небагато, причому за розмірами вони невеликі. Плодоніжки середньої довжини.

Характеристика смородини катюша

Серед інших важливих характеристик сорту необхідно виділити смакові якості, показник врожайності, стійкість до морозів, захворювань, а також терміни дозрівання.

Смакові якості

Смак ягід смородини катюша з оптимальним балансом кислого і солодкого, дуже приємний. На дегустаційній оцінці отримав майже максимальний бал – 4,9 з 5,0. У складі плодів присутні:

  • цукру-сумарно 7,8%;
  • кислоти– 2,1%;
  • вітамін с-більше 190 мг / 100 г;
  • пектини– 1,4%;
  • загальна кількість сухої речовини-15%.

Призначення ягід чорної смородини катюша універсальне. Їх можна використовувати в свіжому вигляді, а також готувати варення, протирати з цукром, варити морси та інші заготовки на зиму.

Терміни дозрівання

За термінами дозрівання культура відноситься до середньопізніх різновидів. Ягоди починають дозрівати вже в другій-третій декаді липня. Повної зрілості плоди досягають в перших числах серпня. Швидкість дозрівання і збирання врожаю залежить від кількості сонячних днів, погодних умов і особливостей догляду.

Важливо! у свіжому вигляді ягоди смородини катюша зберігаються в холодильнику протягом 4 днів.

Щоб зберегти максимальну кількість корисних речовин, урожай рекомендують заморозити. У морозилці можна зберігати до шести місяців.

Врожайність

Врожайність сорту дуже висока і становить близько 11 т з гектара, що відповідає 110 кг з сотки або 3-4 кг з дорослого куща. Настільки хороші показники багато в чому пов’язані з самоплодоностью. Для формування ягід смородина катюша не потребує запилювачів. Для підтримки врожайності на стабільно високому рівні потрібно регулярно вносити підживлення і періодично рясно поливати кущі.

Чорна смородина катюша приносить по 3-4 кг з куща

Морозостійкість

Сорт відноситься до зимостійким. Він пристосований до кліматичних умов середньоволзького і уральського регіонів. У сибіру може підмерзати, хоча допускається вирощувати з обов’язковим укриттям на зиму.

Стійкість до хвороб

Сорт чорної смородини катюша не володіє імунітетом до грибкових захворювань. Він може постраждати від поширених інфекцій:

  • борошниста роса;
  • антракноз;
  • стовпчаста іржа;
  • сіра гниль та інші.

Тому кущі рекомендують періодично оглядати на наявність цвілі, плям, борошнистого нальоту та інших сторонніх ознак. Щовесни проводять профілактичні обробки фунгіцидами (»бордоська рідина«,» оксихом«,» абіга-пік ” та іншими). При необхідності обприскування повторюють вже влітку.

Плюси і мінуси

Сорт смородини катюша відрізняється важливими перевагами. Він дає дуже смачні, ароматні ягоди універсального призначення. Культура врожайна, добре переносить зимові морози навіть на уралі.

Ягоди товарного вигляду, мають відмінний смак

Плюси:

  • підвищена врожайність;
  • універсальне призначення;
  • високий ступінь самоплодности;
  • плоди дозрівають рівномірно, не схильні до осипання;
  • висока зимостійкість.

Мінуси:

  • вимогливість до грунту;
  • кущі потрібно захищати від вітру;
  • необхідно регулярно робити позакореневе підживлення;
  • слабкий імунітет до грибкових інфекцій;
  • може постраждати від комах-шкідників.

Як садити

Смородину катюша висаджують на відкриті, добре освітлені місця. Допускається невелика півтінь. Бажано наявність захисту від протягів. Найкраще культура росте на невеликих височинах. Низин слід уникати через періодичного застою води. Грунт повинен бути легким, пухким, в міру родючим. Добре підходить суглинок зі слабокислою реакцією ph від 6,0 до 6,5.

Оскільки посадку планують на осінь (з кінця вересня до середини жовтня), підготувати грунт слід ще навесні. У неї вносять компост або перегній (по відру на квадратний метр), при необхідності закладають пісок, тирсу (до 3 кг на 1 м2).

При виборі саджанця чорної смородини катюша звертають увагу на стан кореневої системи. Вона повинна бути здоровою, без ознак захворювань. Необхідна наявність декількох сформованих нирок.

Ями викопують заздалегідь, їх діаметр і глибина по 50-60 см.мінімальний інтервал між сусідніми саджанцями смородини катюша повинен скласти 1,8 м. На дно укладають дрібні камені, гальку, керамзит. Потім слід шар родючого грунту, змішаний з перегноєм і торфом в співвідношенні 2:1:1.

При посадці саджанця смородини сорти катюша діють так:

  1. за день коріння замочують в бовтанці з водою, глиною і декількома краплями розчину – стимулятора росту, наприклад, «гетероауксину».
  2. розкопують грунт, ставлять саджанець смородини катюша по центру.
  3. розміщують його під кутом 45 градусів до поверхні.
  4. прикопують грунтом і утрамбовують.
  5. поливають відром відстояної води.
  6. проводять тотальну обрізку пагонів, залишаючи на кожному по 2-3 нирки.
  7. викладають мульчу-це може бути тріска, сіно, тирса, солома, торф.

Покрокова схема посадки саджанця

Особливості догляду

Смородина сорту катюша дає хороший урожай навіть при мінімальному догляді. Саджанці поливають два рази на тиждень, потім скорочують до одного. Дорослі кущі зволожують за потребою. За один раз їм дають 2-3 відра.

Вже з наступної весни (після осінньої посадки) смородину катюша потрібно регулярно підгодовувати. Навесні дають азотні склади, наприклад, сечовину або аміачну селітру. Під час формування бутонів вносять суперфосфат і сульфат калію. Після збору врожаю дають такий же склад.

Мінеральні добрива для чорної смородини сорту катюша слід чергувати з органічними:

  • пташиний послід;
  • відвар на основі зелені кропиви;
  • гнойова рідина.

Періодично грунт розпушують, роблять прополки. У морозних регіонах обов’язково укладають мульчу на зиму.

Смородина катюша відрізняється високою врожайністю, приємним смаком і хорошою зимостійкістю. Культура невибаглива, відгукується на підгодівлі і періодичний полив. Не володіє імунітетом до захворювань і шкідників. Тому періодично посадки слід оглядати, а щовесни обов’язково проводити санітарні обробки.

Відгуки садівників про смородині катюша

Петровська ірина, 39 років, м златоуст

Для уралу підходить багато сортів, але дуже мало смачних ягід. Я вже перепробувала різні російські різновиди, зупинилася на сорті катюша. На кущах ягоди дозрівають на початку серпня. Вони не дуже великі, зате солодкі і добре пахнуть. Довго не лежать навіть в холодильнику. Після збору найпростіше заморозити про запас і тримати в морозильній камері.

Макарова юлія, 41 рік, м волгоград

Мені смородина катюша дісталася ще у спадок від бабусі, росте в нашому саду не перший рік. Це найсмачніша смородина з простих сортів. Вона любить хороший грунт, а ось в догляді невибаглива. Молоді саджанці плодоносять вже з другого року. Якщо підгодовувати за загальною схемою-2-3 рази на рік, то дорослий кущ дасть по 3,5-4 кг.