Петрушка впливає на кров, що обумовлено її багатим хімічним складом. Багато елементів в ній різними шляхами впливають на всілякі біологічні процеси в організмі. Незважаючи на користь петрушки, вживати її можна не всім.
Як впливає петрушка на кров
Вплив петрушки на організм пов’язано з її хімічним складом. Особливо важливі такі елементи:
- вітамін a бере участь в глікозилюванні глікопротеїнів (білків) крові;
 - рибофлавін (b2) потрібен для утворення антитіл і еритроцитів;
 - вітамін е бере участь в обмінних процесах в плазмі крові, розріджує її;
 - фолієва кислота запобігає збільшення розміру клітин-попередниць еритроцитів, яке загрожує мегалобластною анемією;
 - піридоксин (в6) важливий для профілактики різких коливань глюкози, розріджує кров;
 - нікотинова кислота потрібна для нормальної концентрації ліпопротеїнів, підвищення її фібринолітичної активності, розширення дрібних судин, поліпшення мікроциркуляції, легкого антикоагулянтної дії (розрідження крові);
 - вітамін c гальмує глікозилювання гемоглобіну, перетворення глюкози в сорбіт, розріджує кров;
 - вітамін k впливає на згортання, судинну біологію;
 - калій і натрій підтримують осмотичну концентрацію крові;
 - кальцій бере участь у процесах згортання;
 - кремній підвищує міцність і еластичність судин;
 - магній знижує ризик пмс;
 - залізо є важливим компонентом гемоглобіну;
 - кобальт бере участь у кровотворенні;
 - хром попереджає збільшення рівня холестерину;
 - цинк важливий для профілактики анемії.
 
Комплекс елементів в складі дійсно розріджує кров. Це попереджає підвищення щільності її циркуляції. Є й інший зв’язок петрушки і згортання крові-деякі елементи в складі згущують останню. В основному це відноситься до вітаміну k. У процентному співвідношенні його менше, ніж аскорбінової кислоти, що має протилежну дію.

Рослина розріджує кров, благотворно впливає на інші системи організму, корисно для профілактики багатьох захворювань і розладів
Користь петрушки для кровоносної системи
Продукт впливає на кровоносну систему комплексно. Він забезпечує такі ефекти:
- зміцнення капілярних кровоносних судин;
 - участь у гемопоезі (кровотворенні);
 - профілактика атеросклерозу;
 - підвищення рівня гемоглобіну і попередження анемії;
 - розрідження крові.
 
Як приймати петрушку
Кращий варіант – включити продукт в раціон в свіжому вигляді. Найефективніше, коли зелень тільки з грядки, оскільки в ній максимум цінних елементів. При зберіганні, переробці та інших процесах продукт стає все менш корисним.
Щоб розріджувати кров, досить вживати 5-15 г рослини в свіжому вигляді за добу. Перевищення норми загрожує погіршенням самопочуття.
Зауваження! для вживання в їжу зелень можна заморожувати. В цьому випадку вона зберігає корисні властивості кілька місяців.
В лікувальних цілях роблять настої і відвари. Щоб отримати користь для кровоносної системи, можна скористатися таким рецептом:
- дрібно нарізати свіжу або сушену зелень.
 - 2 ст. Л. Петрушки залити склянкою крутого окропу.
 - тримати півгодини на невеликому вогні.
 - процідити.
 - додати теплу воду, щоб вийшов цілий стакан відвару.
 - приймати по 1 ст. Л. До їди чотири рази на день.
 
Протипоказання до вживання
Абсолютно протипоказана петрушка при індивідуальній непереносимості. Така зелень вважається гіпоалергенної, але все ж невеликий ризик негативної реакції організму на неї є. Є й інші протипоказання:
- гострі запальні захворювання сечовидільної системи;
 - епілепсія;
 - загострення виразки;
 - порушення кальцієвого обміну.
 
Зауваження! з обережністю петрушку вживають при вагітності, особливо на пізніх термінах.

Користь петрушки багато в чому залежить від умов її вирощування – місце повинно бути екологічно чистим, а застосування добрив помірним
Висновок
Петрушка впливає на кров через що містяться в ній біохімічних елементів. У більшості випадків зелень корисна для організму, особливо при вживанні її в свіжому вигляді. Іноді вона протипоказана або повинна бути обмежена в раціоні.




















