Кабачки “як шашлик” на зиму – оригінальна закуска, яка послужить альтернативою улюбленому багатьма м’ясної страви в холодний сезон і стане його корисною заміною. Вегетаріанцям така заготовка дозволить урізноманітнити раціон і не порушити принципи харчування, що виключають продукти тваринного походження.
Необхідні інгредієнти
Основний інгредієнт для заготовки “як шашлик” на зиму – кабачки. На 2 кг плодів знадобляться:
- 3 ріпчасті цибулини;
 - 1 головка часнику;
 - 3 ст. Л. Столового оцту;
 - 2 ст. Л. Цукрового піску;
 - 1 ст. Л. Солі;
 - 3 ст. Л. Рослинного масла;
 - 30 г приправи для шашлику.
 
Кабачки краще вибирати молоді і невеликі, щоб насіння були м’які і в невеликій кількості. В цьому випадку чистити плоди не потрібно, досить вимити їх і обрізати з обох сторін.
Зауваження! якщо кабачки вже перезріли або занадто великі, то шкірку видаляють. М’якоть в цьому випадку вичищають і викидають.
Щоб приготувати на зиму кабачки “як шашлик”, необов’язково використовувати готову суміш приправ. Припустимо скласти її самостійно. Зазвичай для м’ясної страви беруть такі спеції:
- перець – запашний і чорний мелений;
 - паприка;
 - куркума;
 - базилік;
 - коріандр;
 - гвоздика;
 - насіння гірчиці;
 - сушена зелень, часник.
 

У банки заготовку потрібно укладати щільно, інакше соку від овочів на всі ємності не вистачить
Рецепт кабачків зі смаком шашлику на зиму
В заготовку на зиму «як шашлик» потрібні обсмажені кабачки. Алгоритм приготування закуски такий:
- кабачки нарізати кружечками, якщо довелося вичищати м’якоть – кубиками, але не дуже дрібними.
 - додати в нарізку рослинне масло, ретельно перемішати.
 - розігріти суху сковороду, викласти кабачки.
 - обсмажувати кружечки (кубики) з обох сторін, щоб з’явилася рум’яна скоринка.
 - зняти сковороду з вогню.
 - тонко нарізати цибулю півкільцями, додати в обсмажені кабачки. Ріпку при цьому рекомендують злегка приминати руками, щоб пустила сік.
 - часник подрібнити ножем або пропустити через спеціальний прес, додати разом з приправами і оцтом в заготовку.
 - ретельно все перемішати. Робити це краще руками.
 - скласти всю масу в підходящу ємність.
 - наполягати заготовку сім годин, придавивши вантажем. Можна обійтися без обважнення, тоді час маринування збільшити-оптимально зробити все на ніч, а вранці закінчити.
 - вимиті банки стерилізувати зручним способом.
 - розподілити настояну масу по ємностей, залити рідиною, що з’явилася за час настоювання.
 - прикрити банки кришками, встановити в каструлю з рушником або тканинною серветкою на дні, залити водою по плічка.
 - стерилізувати 15 хвилин (відлік з моменту закипання).
 - закатати банки, встановити догори дном на кришки.
 - після охолодження перевернути консервацію, прибрати на зберігання.
 
Крім кабачків, смажених на зиму «як шашлик», аналогічно роблять баклажани або з’єднують обидва овоча порівну. Закуску можна доповнити морквою і помідорами. Першу подрібнюють на крупній тертці і обсмажують з цибулею, потім тушкують з пюрірованним томатом, а після додають кабачки і інші інгредієнти.

Частина закуски можна не закочувати в банки, а залишити для подачі на стіл – маринувати її слід добу
Терміни і способи зберігання
Салат з кабачків на зиму «як шашлик» рекомендують зберігати не більше року. Таку консервацію тримають в холодильнику або підвалі. Температура повинна бути не вище 15 °c. Зауваження! після розтину закуску вживають протягом 1-2 днів. Для зберігання на цей термін металеву кришку замінюють капроновою.
Кабачки “як шашлик” на зиму ароматом нагадують традиційне м’ясне блюдо, звідси і назва такої консервації. Готувати її нескладно, але потрібен час для маринування. Головний секрет шашличного аромату-правильно підібрані приправи, дотримання покрокового рецепта.
Ольга веселкова, 36 років, м краснодар
Пробувала робити таку закуску, сподобалося всій родині. Дуже ароматно і смачно. Більшу частину заготовки роблю тільки з кабачків, решта разом з баклажанами для себе – крім мене їх ніхто не любить.
Катерина вилегжаніна, 49 років, м перм
Вже кілька років роблю кабачки «як шашлик» на зиму. Суміш приправ складаю сама, оскільки в готових не люблю гвоздику. Завжди частина заготовки до банок не доходить – чоловік з сином так з’їдають.




















