В період виношування плоду потреба жінки у вітамінах і мінералах зростає, так як ці компоненти необхідні для повноцінного розвитку плода. Тому харчування має бути різноманітним, збалансованим і в обов’язковому порядку включати фрукти. Однак, чи можна вживати апельсини вагітним, потрібно розібратися. Адже цитруси відносяться до категорії продуктів, які здатні викликати алергію. Але вони також характеризуються багатим хімічним складом, що дозволяє усунути дефіцит корисних речовин в організмі.

Судячи з відгуків, найбільше жінці хочеться апельсин на початковому етапі вагітності

Чому при вагітності хочеться апельсинів

У вагітних жінок відбувається гормональна перебудова в організмі. І на тлі цього змінюються і її смакові переваги. Тому багатьом майбутнім мамам хочеться апельсинів в період виношування плоду, навіть якщо раніше вони не дуже любили цей фрукт.

Інші причини:

  1. при токсикозі в організмі майбутньої мами знижується вироблення шлункового соку, а також ферментів, що беруть участь в процесі травлення. На тлі цього на ранньому етапі вагітності знижується апетит, з’являється відчуття нудоти, напади блювоти. Тому бажання з’їсти апельсин може бути викликано високим вмістом в ньому органічних кислот, які нормалізують обмінні процеси і травлення.
  2. бажання з’їсти цитрус або випити апельсиновий сік при вагітності може бути сигналом організму, що він відчуває нестачу певних компонентів, таких, як фолієва кислота і вітамін c.
  3. у деяких випадках бажання під час вагітності з’їсти апельсин викликано нестачею заліза, низьким рівнем гемоглобіну.
  4. органічні кислоти, які містяться в апельсині, покращують засвоюваність кальцію. А даний компонент особливо важливий, коли формується кісткова тканина плода. Цим і пояснюється бажання з’їсти апельсин під час вагітності в 1 триместрі і надалі.

Чим корисні апельсини для вагітних

У період виношування плоду є ці цитруси, на думку лікарів, не тільки можна, але і потрібно. Це обумовлено тим, що вони містять життєво важливі компоненти необхідні для здоров’я жінки і повноцінного розвитку малюка. Адже організм вагітної працює в посиленому режимі, тому поживні компоненти витрачаються в прискореному темпі.

Хімічний склад апельсинів включає:

  • вітаміни групи b, a, c, pp;
  • комплекс мікро – і макроелементів;
  • органічні кислоти і солі;
  • клейковину.

Калорійність 100 г свіжих цитрусів становить 36 ккал. Тому апельсини приносять велику користь організму при вагітності і при цьому не сприяють набору зайвої ваги.

Інші корисні властивості цитруса:

  • зміцнює імунну систему;
  • підсилює стійкість до вірусів, бактерій, інфекцій;
  • покращує приплив крові до плоду;
  • позбавляє від печії;
  • перешкоджає набряклості;
  • позбавляє від запорів;
  • нормалізує роботу внутрішніх органів і систем, обмінні процеси;
  • підвищує кислотність шлунка;
  • знижує ймовірність відшарування плаценти;
  • мінімізує ризик розвитку патологій у малюка.

Важливо! цитрус запобігає розвитку анемії, так як містить залізо в легкозасвоюваній формі.

Апельсин приносить користь вагітним тільки в дозрілому вигляді

Чи можна при вагітності їсти апельсини

Даний цитрус є джерелом корисних компонентів, які необхідні в період виношування плоду. Адже від харчування мами і її емоційного стану в цей час залежить здоров’я майбутнього малюка. На думку лікарів, вживати апельсини при вагітності можна в будь-якому триместрі, якщо на них немає алергії.

Чи можна апельсини вагітним на ранніх термінах

У першому триместрі, коли відбувається гормональна перебудова в організмі, жінку може охоплювати почуття страху, вона швидко стомлюється, легко дратується. В цьому випадку запах апельсина допомагає поліпшити настрої, налаштуватися на позитивний лад, нормалізувати емоційний стан.

На ранньому етапі вагітності відбуваються різкі скачки тиску. Але регулярне вживання апельсинів допомагає його нормалізувати. Це відбувається за рахунок високого вмісту калію у фруктах.

Також цитрус допомагає уникнути дегідратації, оскільки багато жінок страждають від сильного токсикозу в першому триместрі вагітності, який супроводжується блювотою і нудотою.

Апельсин допомагає уникнути зневоднення і заповнює недолік рідини в організмі. Цитрус в першому триместрі вагітності потрібен і для здоров’я малюка. Адже в цей період формується нервова трубка плода, і для цього необхідна фолієва кислота. Також вітамін a впливає на розвиток зорової системи.

Апельсин підвищує імунітет мами і захищає плід від інфекцій

Чи можна апельсини під час вагітності у 2 триместрі

У другому триместрі вагітності відбуваються різкі скачки в зростанні і вазі дитини. Тому потрібно збалансоване харчування, яке зможе задовольнити зрослу потребу у вітамінах і мінеральних речовинах.

У цей період вагітності організм малюка формує свій “запас” корисних компонентів, використовуючи материнський ресурс. Тому найчастіше в другому триместрі у майбутньої мами знижується гемоглобін, підвищити його допомагають червоне м’ясо, риба, гранати і апельсини.

Крім цього, цитрус допомагає на другому триместрі вагітності:

  • уникнути запорів за рахунок високого вмісту клітковини;
  • виводити зайву рідину з організму;
  • поліпшити апетит.

Але, починаючи з 20 тижня, рекомендується тимчасово виключити помаранчевий фрукт з раціону майбутньої мами. Це пов’язано з тим, що в цей час формується імунітет дитини. І цитрус може спровокувати розвиток алергії.

Чи можна апельсини вагітним в 3 триместрі

Апельсин необхідно їсти і на пізніх термінах вагітності. Адже нестача вітамінів і мінералів може стати причиною вроджених патологій у малюка. Однак, чим ближче до пологів, тим більша ймовірність розвитку алергії у майбутньої мами на цитрус. Тому його потрібно вживати дозовано і не переїдати.

Апельсин в третьому триместрі вагітності допомагає:

  • поліпшити перистальтику кишечника;
  • запобігти набряклість;
  • заповнити недолік корисних компонентів.

Важливо! цитрус чинить негативний вплив на зубну емаль, тому після його вживання необхідно споліскувати рот теплою водою.

Чи можна вагітним пити свіжовичавлений апельсиновий сік

Вагітним жінкам можна не тільки їсти апельсини, але і пити сік на їх основі. Однак готувати напій рекомендується самостійно в домашніх умовах. Особливо корисний вагітним апельсиновий сік з м’якоттю, адже він містить багато харчових волокон, що сприятливо впливає на травну систему.

Пити натуральний напій рекомендується в першій половині дня. Однак з обережністю потрібно вживати апельсиновий сік при вагітності в 3 триместрі, так як в цей час зростає ймовірність алергічної реакції.

При бажанні в напій також можна додавати зелені яблука

Правила вживання апельсинів

Чітко прописаного правила, скільки можна їсти цитрусів вагітній жінці, не існує. Але, на думку лікарів, оптимальне добове дозування –1-2 шт.такої кількості достатньо для заповнення потреби у вітамінах і мінеральних компонентів, а також воно є безпечним для здоров’я жінки і малюка.

Апельсиновий фреш або сік при вагітності можна пити в кількості 200 мл в день. Але перед тим як його готувати, необхідно ретельно вимити цитруси і очистити їх від шкірки. Випивати напій рекомендується в першій половині дня.

Існує повір’я, що якщо вагітній жінці хочеться апельсин, то народиться дівчинка

Як правильно вибрати

Цитруси і свіжовичавлений апельсиновий сік принесуть користь вагітним тільки при дозріванні фрукта. Тому при покупці потрібно звертати увагу на його зовнішній вигляд. Забарвлення апельсинів повинен бути рівномірним, насичено-помаранчевим. Також фрукт повинен виділяти приємний цитрусовий аромат. Визначити стиглість плода можна і за вагою. Дозрілі апельсини на порядок важче зелених.

Чому вагітним не можна апельсини

Апельсин для вагітних здатний принести не тільки користь, але і шкоду. Щоб це виключити, необхідно заздалегідь ознайомитися з існуючими протипоказаннями даного фрукта.

Серед них:

  • харчова алергія;
  • хронічний гастрит з підвищеною кислотністю;
  • виразка;
  • цукровий діабет;
  • панкреатит;
  • холецистит.

Рецепти

Під час вагітності корисні не тільки апельсиновий сік і свіжий фрукт, але і страви на їх основі. Це дозволить значно урізноманітнити меню майбутньої мами.

Апельсиновий джем в мікрохвильовці

Такий десерт готується дуже швидко, що дозволяє зберегти в ньому більшість вітамінів і мінеральних речовин свіжого фрукта. Тому він принесе користь здоров’ю вагітній жінці і плоду.

Будуть потрібні:

  • 2-3 апельсина;
  • 4 ст. Л. Цукру;
  • ½ лимона.

Процес приготування:

  1. ретельно вимити цитруси.
  2. зняти з них шкірку.
  3. очистити часточки від верхньої оболонки.
  4. скласти цитрусову м’якоть в чашку блендера.
  5. подрібнити до однорідної маси на середній швидкості.
  6. переливаємо в термостійку чашу.
  7. видавити сік з лимона.
  8. додати його до апельсинів.
  9. всипати цукор, ретельно перемішати.
  10. поставити чашу в мікрохвильовку.
  11. встановити режим на 800 вт.
  12. включити на сім хвилин.
  13. після закінчення часу перемішати.
  14. повторно включити мікрохвильовку на п’ять хвилин.

Готовий джем перекласти в стерилізовану банку і накрити кришкою. Зберігати його рекомендується в холодильнику.

Кількість цукру в джемі потрібно коригувати, в залежності від солодощі цитрусів

Апельсиновий пудинг

Цей легкий освіжаючий десерт здатний швидко поліпшити настрій під час вагітності. Адже його легкий апельсиновий смак надає відчуття бадьорості.

Будуть потрібні:

  • 2 апельсина;
  • 300 мл молока;
  • 5 жовтків;
  • 100 г цукру;
  • 20 г желатину.

Процес приготування:

  1. ретельно вимити цитруси.
  2. зняти цедру, не зачіпаючи білий шар.
  3. подрібнити її.
  4. окремо віджати сік з апельсинів, додати в нього желатин.
  5. перемішати і почекати час для набухання загусника.
  6. окремо збити жовтки.
  7. налити молоко в сотейник, додати цедру.
  8. всипати цукор.
  9. додати збиті жовтки.
  10. перемішати, поставити на вогонь.
  11. варити до загустіння маси.
  12. додати сік з желатином.
  13. перемішати і зняти з вогню.
  14. вилити отриману масу в формочку.
  15. поставити на 7-8 годин в холодильник.

У пудинг можна додавати і інші фрукти

Важливо! для приготування страв при вагітності потрібно використовувати продукти хорошої якості.

Висновок

Апельсини вагітним не протипоказані, якщо вживання не викликає алергії. Тому фахівці рекомендують починати вводити в раціон цитрус з невеликої кількості. І тільки при відсутності негативної реакції організму поступово збільшувати норму споживання.