Дров’яна піч на дачі або в заміському котеджі може стати більш ніж корисним придбанням. Вона повністю автономна від зовнішніх мереж. Там, де часто відключають електроенергію, а централізована подача газу все ще не реалізована, на дровах і готують, і будинок ними опалюють.

Якщо прийнято рішення забезпечити житло таким корисним пристроєм, не завадить вивчити види печей з цегли, щоб підібрати найбільш зручний, ефективний, практичний варіант.

Зміст статті:

  • Конструктивні складові печей
  • Різне функціональне призначення
  • Види опалювально-варильних печей
    • Російська піч: складна і ефективна
    • “Голландка” — простий опалювальний агрегат
    • Шведська піч: цікавий комбінований варіант
  • Дымооборотные варіанти цегляних печей
  • Висновки і корисне відео по темі

Конструктивні складові печей

Будь-цегляна піч складається з основних елементів:

  • фундаменту — підстави, на яке спирається цегляний агрегат, що важить кілька тонн;
  • масиву — частини печі, що включає варильні і топочні камери, систему димових каналів — димооборотов, піддувало з колосники;
  • димаря — димоотводним труби, що підноситься над масивом печі.

Фундамент для такого громіздкого і важкого споруди влаштовують окремо від основного фундаменту будинку.

Якщо під будівлею знаходиться стрічкове або стовпчасті підстава, потрібно простежити, щоб воно ніяк не стикалося з фундаментом печі. Це дозволить уникнути появи деформацій від нерівномірно розподіленого навантаження, т. к. під цегляним агрегатом вона буде значно вище.


Конструкція будь опалювально-варильної печі складається з основних елементів, що забезпечують достатню тягу: піддувала, колосникових ґрат, топки і дымооборотных каналів

Монолітний фундамент в приватних будинках, особливо невеликих, зустрічається рідко. Якщо ж такий є, піч можна встановити прямо на ньому. Краще всього заздалегідь включити зведення такого об’єкта у загальний проект. Коли будинок вже готовий, слід узгодити поява такого додаткового навантаження з досвідченим інженером.

Основу печі відокремлює або газову топкову камеру від фундаменту. Це кілька рядів суцільної цегляної кладки, які нагріваються і віддають частину тепла приміщенню, а також захищають підлогу від перегріву.

Над підставою роблять те, що називається топливником. Внизу, під топкової камерою, влаштовується невелика порожнина — піддувало. Над нею розташовується власне топка, в якій згорає паливо. Піддувало та топку поділяє колосникова решітка виконана з міцного чавуну.

Дрова кладуть прямо на цю решітку. Через піддувало і грати до палива надходить повітря, необхідне для горіння. Одночасно створюється необхідна тяга для відведення димних газів за димоотводним системі. А ось її конструкція залежить від того, якого типу цегляна піч для дому була обрана.

Пристрій може бути доповнено такими елементами, як варильна поверхня і духову шафу. Існують варіанти печей з сушильними камерами і навіть з теплими лежанками. Розуміння принципів будови і роботи такої споруди допоможе правильно підібрати вид грубки, а також вирішити питання, пов’язані з його будівництвом.

Різне функціональне призначення

Спочатку слід визначитися з функціями, які буде виконувати прилад. Це може бути піч:

  • тільки для приготування їжі;
  • виключно для опалення будинку;
  • для виконання обох цих функцій, тобто комбінований варіант.

Варильну піч найчастіше ставлять в невеликих відокремлених кухнях. Тепла згорають дров з надлишком вистачає не тільки для приготування їжі, але і для обігріву такого приміщення.


Невелика варильна піч підійде для неопалюваній кухні, вона забезпечить достатньо енергії для готування і зігріє навколишній простір

Тому пристрій ставлять поруч з двома зовнішніми стінами, щоб надлишок теплової енергії переміщався на вулицю. Димар у цьому випадку влаштовують строго вертикальний, невеликого розміру.

Конструкція опалювальної печі передбачає максимальне утримання теплової енергії в межах будинку. У такого пристрою немає ні плити, ні духовки, але масив печі оснащують розгалуженою системою димооборотов.


Цегляні опалювальні печі обов’язково забезпечені масивним димарем, щоб утримувати в межах будинку якомога більше теплової енергії

Це потрібно, щоб продукти згоряння не занадто швидко залишали будинок і встигали нагрівати цегельну кладку, яка потім віддає тепло повітрю всередині приміщень. Таку піч ставлять ближче до центру будинку, щоб прогрів окремих кімнат був рівномірним.


Цегляна варильна плита з металевим духовою шафою може стати відмінною альтернативою звичному газового обладнання, якщо відсутня газ або електроенергія

Для влаштування комбінованої печі використовують і варильну поверхню, і розгалужений димар. Ставлять її в приміщенні кухні, але не біля зовнішніх стін, а поруч з внутрішніми. Димар також по можливості зміщують у бік житлових кімнат, щоб забезпечити їх достатньою кількістю тепла.

Види опалювально-варильних печей

Історія дров’яної печі нараховує століття, якщо не тисячоліття. У різних країнах найкращі моделі отримали заслужене поширення. Такі конструкції використовуються і сьогодні, як у класичному вигляді, так і з деякими доповненнями.

Російська піч: складна і ефективна

Традиційна російська піч — це великий універсальний пристрій. Хоча чавунна варильна поверхня тут, в ній можна готувати їжу. Масивний корпус чудово зігріває приміщення, а у верхній частині є піл — тепла лежанка.


Традиційна російська піч влаштована складно, але після короткого періоду активної топки вона жевріє протягом доби, обігріваючи кімнату, лежанку і надаючи можливість готувати їжу

Довга топка розділена на дві зони: пекарню, розташоване в передній частині, і топливник, де відбувається згоряння дров. Працює така піч у двох режимах. Спочатку її протоплюють деякий час. У цей період пристрій накопичує тепло. Після цього приблизно добу протопленная піч жевріє, повільно віддаючи теплову енергію.

В цей період в пекарні можна готувати різні страви з тим самим унікальним смаком, який не здатний надати їм ніякої іншої варильний агрегат. Характеристики російської печі обумовлені особливим характером руху потоків повітря усередині пристрою.


Конструкція російської печі сприяє максимальному збереженню теплової енергії за рахунок того, що потоки диму і свіжого повітря рухаються поруч, обмінюючись теплом, але не перемішуючись

Перед паливної камерою розташований так званий загнеток, область над ним називають перетрубьем, ще вище знаходиться звужується навершя — хайло. Завдяки такому пристрою в загнетке утворюється зона рекуперації, де виходить дим з топки підігріває зустрічний потік свіжого повітря. При цьому потоки не змішуються, кисень надходить у топку в повному обсязі.

Незвично та влаштування паливної камери. Дно топливника нерівне, його викладають з підйомом щодо варильної камери. Верхній звід теж не горизонтальний, він вище в задній частині, знижується ближче до гирла і закінчується поріжком.

Між основою російської печі і її паливної камерою роблять довгу порожнину, звану опечьем. Тут завжди тепло, її часто використовують для зберігання дров. В таких умовах паливо добре висихає, воно швидше розгорається і краще віддає тепло.

“Голландка” — простий опалювальний агрегат

Голландська піч була спочатку створена для опалення. Від традиційної російської вона відрізняється більш простою і легко модернізованою конструкцією. Пристрій і розміри можна варіювати в залежності від ситуації, наприклад, від розмірів будинку.


Цікава особливість голландської печі — обробка кахлями. Саме з Нідерландів цей варіант перекочував в Росію і тепер широко використовується для прикраси інтер’єру

Внизу розташована топкова камера, зверху — розгалужена мережа димооборотов, що включає декілька вертикальних каналів, сполучених між собою горизонтальними перемичками. У результаті подовжується шлях, по якому переміщається дим, і тепло залишається в будинку.


Вертикальні канали димоотводним системи голландської печі можна зробити настільки високими, наскільки це необхідно. Їх нарощують на всю висоту другого поверху, а іноді й на третій-четвертий поверх, щоб добре протопити весь будинок

У сучасних версіях “голландку” доповнюють також варильною поверхнею, але спочатку осередок для цих цілей ставили окремо. Недосвідченим пічникам рекомендують почати практикуватися на печі цього типу, оскільки зіпсувати її досить складно.

Шведська піч: цікавий комбінований варіант

Ще один цікавий варіант для початківця майстра — це піч-“шведка”. Її конструкція була розроблена шведськими вченими не так давно, в середині XVIII століття. За основу взяли голландку і сильно її поліпшили.


Шведська піч — результат ретельних розрахунків. При досить компактних розмірах вона швидко прогрівається, дозволяє готувати їжу, опалювати будинок і т. д.

Нижня частина в такій печі ширше, внизу крім топкової камери є духовка, встановлена збоку. В результаті перший жар від згоряння палива не йде по дымоходному каналу, а працює на прогрів духової шафи. Якщо його відкрити, тепло зігріє підлогу і підніметься вгору.

Власне топка являє собою варіант спрощеного ковпака, тут відбувається і первинне згоряння палива, і хімічний вторинний допалювання. У верхній частині конструкції роблять нішу, яку традиційно використовували для просушування намоклої за день одягу.


Характерна особливість «шведки» — три ніші, розташовані на різних рівнях. Духовка, встановлена збоку від топки, швидко акумулює первинне тепло

Шафа над плитою використовували для зберігання приготовленої з вечора їжі, до ранку вона залишалася теплою і швидко розігрівалася в духовці. Вертикальна система дымооборотных каналів добре прогріває будинок, але при відкритій в’юшки тепло швидко вивітрюється, треба просто не забувати прикривати її після топки.

Таку піч топлять двічі в день. ККД у “шведки” майже такий же високий, як і в російської печі, при цьому скласти її простіше, дешевше, а місця вона займає менше. Але висока ефективність досягається завдяки точному розрахунку, тому під час кладки доведеться суворо дотримуватися розміри і пропорції.

Дымооборотные варіанти цегляних печей

ККД дров’яної печі багато в чому залежить від типу її димоходу. Правильно організований рух димних газів дозволяє зберегти тепло і ефективно видалити продукти згоряння палива без небезпеки для здоров’я мешканців будинку. Така конструкція може бути:

  • з горизонтальними каналами;
  • з вертикальними каналами;
  • комбінована.

По напрямку руху димових газів печі з дымооборотами поділяються на прямоточні і протиточні. У другому варіанті, дим, перш ніж вилетіти в димохід, робить кілька обертів всередині однієї з димових камер. Рухається він у цей час у двох різних напрямках.

Дымооборотная система з горизонтальними каналами використовується нечасто. Вона рівномірніше прогріває піч, але для кожного горизонтального рівня доведеться зробити прочистную дверцята. Модифікацією такого димоходу може стати варіант з кишенями. Ці порожнини затримають дим на якийсь час і підвищать ККД печі.


Горизонтальний димар простий у виконанні і менше піддається видуванню, ніж вертикальний аналог. Доповнення у вигляді кишень зробить піч більш ефективної

Принцип пристрою вертикального каналу був описаний вище як характерна особливість пічки-“голландки”. У такому димарі менше накопичується сажа, його простіше чистити.

Але тут зростає опір руху димового потоку, тому необхідно робити такий димар досить довгим щоб забезпечити нормальну тягу. У горизонтальному варіанті перший канал прогрівається сильніше, ніж інші.


Щоб вертикальна дымооборотная конструкція прогрівалася більш рівномірно, її центральний канал бажано розширити, тут утворюється протитечія, в результаті приміщення отримує більше тепла

Такий перепад температур може викликати пошкодження кладки. Щоб поліпшити ситуацію, можна влаштувати переточный варіант, в якому середній канал роблять значно ширшими, ніж крайні. Перетин тут буде більше, це сповільнить швидкість потоку і зробить прогрів більш рівномірним.

Альтернатива конструкції з вертикальними і горизонтальними дымооборотами — колпаковая піч. Замість каналів тут є простора порожнину, в якій дим акумулюється, а після остигання переміщається вниз і йдуть через димар. Навіть після повного згоряння палива гази в ковпаку продовжують віддавати тепло.


Колпаковая система димоходу дозволяє зберігати більше тепла протягом тривалого часу. Подібного ефекту можна досягти і створюючи комбіновані конструкції з використанням різних елементів

На відміну від вертикальної дымооборотной системи тут немає небезпеки швидкого видування газів і остигання печі. Розміри та конфігурація ковпака можуть змінюватись. При проектуванні печі можна поєднувати ковпаки з елементами вертикального димоходу, щоб отримати ефективну конструкцію і підвищити ККД.

Висновки і корисне відео по темі

Традиційна російська піч:

Опалювальна піч-“шведка”:

Невелика “голландка”:

Цегляні печі дуже різноманітні, завжди можна підібрати або спроектувати варіант, який підійде для конкретних умов. Загальною вимогою для всіх моделей є точний розрахунок, використання якісних матеріалів і грамотна експлуатація.